ТЕЛ.: 0 2 / 9 5 0 7 7 7 7 biodoctor@abv.bg

ВНИМАНИЕ: 10-те РИСКОВИ ФАКТОРA ЗА РАК НА ПРОСТАТАТА

ВНИМАНИЕ

10-те РИСКОВИ ФАКТОРA ЗА РАК НА ПРОСТАТАТА

Генетично  по – вероятно е да отключите рак на простатата при открито заболяване при брат Ви, отколкото при баща Ви.

 

В България ракът на простатата е третият най-често срещан вид злокачествено заболяване при мъжете…

Ракът на простатата се развива предимно при мъже над 50-годишна възраст. Над 6 случая на всеки 10 с рак на простатата са диагностицирани при мъже на възраст 65 години или повече. Заболяването рядко се развива преди 40-годишна възраст. Средната възраст  в момента на диагнозата е около 66 години.

Какво представлява това заболяване?

За рак може да се говори, когато клетките в тялото започнат да растат неконтролируемо. Клетките в почти всяка част на тялото могат да станат ракови и могат да се разпространят в други части на тялото. Ако започнат да растат неконтролируемо, такива могат да станат и клетките в простатната жлеза, която се среща само при мъжете и произвежда част от течността, съдържаща се в спермата. Простатата е под пикочния мехур и пред правото черво(ректум). Размерът на простатата се променя с възрастта. При по-младите мъже е с размера на орех, но може да бъде много по-голяма при по-възрастните мъже.

Точно зад простатата са жлезите, наречени семенни везикули, които произвеждат по-голямата част от течността за спермата. Уретра е тръбата, която носи урина и сперма от тялото през пениса, минавайки през центъра на простатата.

.

Видове рак на простатата

Почти всички видове рак на простатата са аденокарциноми. Тези ракови образувания се развиват от клетките на жлезите (клетките, които произвеждат течността, съдържаща се в спермата).

Другите видове рак на простатата включват:

 • Саркоми
 • Малки клетъчни карциноми
 • Невроендокринни тумори (различни от малките клетъчни карциноми)
 • Преходни клетъчни карциноми

Тези видове рак на простатата са редки. Ако имате рак на простатата, е почти сигурно, че е аденокарцином.

Някои ракови заболявания на простатата могат да растат и да се разпространяват бързо, но повечето растат бавно. В действителност проучвания от аутопсии показват, че много възрастни мъже (и някои от по-младите), които са починали от друго, са имали и рак на простатата, но в много случаи нито те, нито техните лекари дори, са знаели, че го имат.

 .

Симптоми

Кои са ранните предупредителни симптоми на рак на простатата?

Честно казано обикновено НЯМА НИКАКВИ ТАКИВА.

А защо е така? Просто в продължение на много години болестта е скрита и не се проявява.

Тя се характеризира с бавно и подмолно развитие, без почти никакви или много слабо изявени симптоми.

Много често началните симптоми на рака на простатата наподобяват доброкачествени заболявания, като доброкачествената простатна хиперплазия – ДПХ.

Това е основна причина заболяването да се открива в късен и много напреднал  стадий.

Ракът на простатата няма характерни симптоми, по които да се постави точна диагноза. Не всеки болен има симптоми и признаци и много често те се откриват при профилактични прегледи.

В началото рядко има оплаквания или ако ги има, то те са много леки и болният не им обръща достатъчно внимание.

Характерно за рака на простатата е бързото метастазиране (разсейване) в тазовите лимфни възли и плоските кости като ребра, тазови кости и гръбначен стълб, от където идват и късните симптоми на това заболяване.

Но все пак, когато ги има, СИМПТОМИТЕ на рака на простатата могат да включват:

 • Нужда за често уриниране, особено през нощта, понякога неотложно;
 • Трудности при започването или задържането на уринирането;
 • Слаба струя или прекъсване на струята на урината;
 • Чувство за недокрай извършено уриниране;
 • Болезненост или парене при уриниране;

Всички тези изброени симптоми се дължат на притискането на канала, през който минава урината в резултат от увеличаване на размера на самата простатна жлеза. Но ракът на простатата не е единственото заболяване, което довежда до притискане на пикочния канал.

В действителност доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ) е много по – честа причина за поява на тези симптоми, но независимо от това, ако човек ги изпитва, трябва да посети лекар за поставяне на точна диагноза.

В ПО – КЪСЕН ЕТАП ОТ РАЗВИТИЕТО СИ ракът на простатата прониква в съседни тъкани и органи, като пикочен мехур, семенни мехурчета и нерви. Вследствие на това прорастване се появяват следните симптоми:

 • Наличие на кръв в урината – хематурия;
 • Наличие на кръв в спермата – хемоспермия;
 • Неспособност за волево задържане на урината – инконтиненция;
 • Трудности с ерекцията – еректилна дисфункция или импотентност;
 • Болезнена еякулация;
 • Болки в долната част на корема и / или около ануса и тестисите (перинеум).

ПРИ ПОЯВАТА НА ДАЛЕЧНИ МЕТАСТАЗИ при рак на простатата, вследствие на разсейването на процеса пациентите чувстват: 

 • Болки или скованост в костите особено в таза, долната част на гърба, бедрата и ребрата,
 • болка в тестисите;
 • Подуване (оток) на долните крайници – в резултат на затруднения в лимфното оттичане при засягане на лимфните възли от рака на простатата (получава се лимфостаза – лимфен оток);
 • Нарушения в чувствителността и двигателната активност на долните крайници, изразяваща се в парализа на долните крайници (параплегия), поради притискане на гръбначния мозък от страна на нарастващия тумор и метастазите в гръбначния стълб;
 • Загуба на апетит, гадене и повръщане;
 • Необяснима загуба на тегло;
 • Анемия;
 • Уремия – загуба на над 90 % от  масата на бъбреците и увеличаване на стойностите на серумния креатинин и урея;
 • Кахексия (крайна степен на изтощение на организма).

Както вече споменахме по – горе, симптомите при уриниране не означават задължително, че имате рак на простатата! Простатитът (възпаление или инфекция на простатната жлеза) или доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ) също могат да доведат до подобни симптоми.

А що се отнася до трудностите с ерекцията – отново, най – често те не са свързани с наличието на рак, а са предизвикани от други причини като диабет, пушене, сърдечно-съдови заболявания или просто по-общо цялостно остаряване…

Така че – симптомите са си симптоми, но независимо от причината им, вие трябва да се обърнете към лекар, за да ги проверите. 

.

Рискови фактори за рак на простатата

Рисков фактор е всичко това, което влияе върху шансовете ви да получите заболяване като рак. Различните видове рак имат различни рискови фактори. Някои от тях, като тютюнопушенето, могат да бъдат променени. Други, като възраст или семейна обремененост, не могат да се променят. Но наличието на рисков фактор, или дори няколко такива, не означава, че непременно ще се разболеете. Много хора с един или повече рискови фактори никога не получават рак, докато други, които получават рак, може да са имали малко или никакви известни рискови фактори.

1. Възраст

Ракът на простатата се среща рядко при мъже на възраст под 40 години, но шансът за заболяване се повишава бързо след 50-годишна възраст. Около 6 на 10 случая на рак на простатата се откриват при мъже на възраст над 65 години.

2. Раса / етническа принадлежност

Ракът на простатата се среща по-често при мъже от афро-американски произход и карибски мъже от африкански произход, отколкото при мъже от други раси. Смъртността от рак на простатата е два пъти повече при афро – амриканците, отколкото при белите мъже. Ракът на простатата се среща по-рядко при азиатците и испанците или мъжете от латиноамерикански произход, отколкото при не-испаноговорящи бели. Причините за тези расови и етнически различия не са ясни.

0

3. Географски фактор

Ракът на простатата е най-често срещан в Северна Америка, Северозападна Европа, Австралия и на Карибските острови. Той е по-малко разпространен в Азия, Африка, Централна Америка и Южна Америка.

,

,

4. Наследствена обремененост

Ракът на простатата изглежда се развива в някои семейства, което предполага, че в някои случаи може да има наследствен или генетичен фактор. И все пак, повечето случаи на рак на простатата се появяват при мъже без семейна обремененост. При наличие на баща или брат с рак на простатата рискът от развитие на това заболяване се увеличава двойно. (Рискът е по-висок за мъжете, които имат брат със заболяването, отколкото за тези, които имат баща с него.) Рискът е много по-висок при мъжете с няколко засегнати роднини, особено ако техните роднини са били млади, когато е открит ракът.

,

5. Генетични промени

Няколко наследствени промени в гените изглежда повишават риска от рак на простатата, но те вероятно представляват само малък процент от случаите като цяло. Например:

 • Наследствените мутации на гените BRCA1 или BRCA2 повишават риска от рак на гърдата и яйчника в някои семейства. Мутациите в тези гени (особено при BRCA2) могат също да повишат риска от рак на простатата при някои мъже.
 • Мъжете със синдром на Lynch (известен също като наследствен неполипозисен колоректален рак или HNPCC), състояние, причинено от наследени генни промени, имат повишен риск за редица ракови заболявания, включително рак на простатата.

.

Фактори с по-слабо изразен ефект върху риска от рак на простатата

 

6. Начин на хранене

Връзката между начина на хранене и рака на простатата не е сто процентова, но все пак при провеждането на някои проучвания се установява, че мъжете, които ядат много червено месо или млечни продукти с високо съдържание на мазнини вероятно имат малко по-голям шанс да получат рак на простатата. Тези мъже също са склонни да ядат по-малко плодове и зеленчуци. Не се знае точно кой от тези фактори е отговорен за повишаване на риска.

Някои проучвания предполагат, че мъжете, които консумират много калций (чрез храна или добавки), могат да имат по-висок риск от развитие на рак на простатата. Млечните храни (които често са с високо съдържание на калций) също могат да увеличат риска но в малка степен. Важно е да се отбележи още, че калцият има други важни ползи за здравето, така че не бива да се пренебрегва в съставянето на дневното меню.

7. Затлъстяване

Някои изследвания установяват, че затлъстелите мъже имат по-малък риск от получаване на нискостепенна (по-малко опасна) форма на заболяването, но по-висок риск от получаване на по-агресивен рак на простатата.

.

8. Пушене

Някои изследвания свързват тютюнопушенето с увеличаване на риска от смърт от рак на простатата, но повечето проучвания не са открили директна връзка между пушенето и рака на простатата.

.

.

9. Въздействие на химикали

При хората, изложени на въздействието на химикали, може да се увеличи риска от рак на простатата (но това не е задължително).

.

10. Инфекции на простатата

Простатитът може да увеличи риска от рак на простатата, докато друго проучване показва, че подобна инфекция може да помогне за предотвратяването на това заболяване чрез увеличаване на кръвта към областта. По-специално, инфекция с полово предавани инфекции хламидии, гонорея, сифилис изглежда, че увеличава риска

Полово предавани инфекции

Проучванията в областта на сексуално предаваните инфекции (като гонорея или хламидия) не са достигнали до твърди заключения дали тези инфекции могат да увеличат риска от рак на простатата, но тъй като те могат да доведат до възпаление на простатата, има вероятност за повишаване на риска от този вид рак.

Вазектомия

Съществува връзка между вазектомията и рака на простатата, но са необходими повече изследвания, за да се определи дали това е наистина причинно-следствена връзка.

Възможностите за предотвратяване на рака на простатата включват отстраняване и избягване на горепосочените рискови фактори, както и използването на средства, предпазващи от възникване на заболяването.

Лечението на рака на простатата зависи много от стадия на заболяването.

Съществуват много лечебни подходи, като оперативно лечение, радиологично лечение, лекарствено лечение и т.н. Всеки от тях има положителни и отрицателни страни, усложнения и недостатъци.

За да избегнем доколкото е възможно тези усложнения, можем да комбинираме (или заместим, ако стадият на развитие на болестта го позволява) всички изредени видове лечение с други съпътстващи или заместващи способи за терапия.

Ракът на простатата е заболяване, което може да се повлияе много добре от КОМПЛЕКСНОТО ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕ с BIO-продукти и КИСЛОРОДНА ТЕРАПИЯ на Медицински център „БИОДОКТОР“, които дават все по-голям шанс за успех при това значимо заболяване.

Чрез продуктите, съдържащи се в Пакет БИО „Само за мъже“ шансовете ви да сте здрави дълги години след приложеното лечение са изключително високи, особено ако карциномът е открит навреме. БИО-продуктите „ПРОСТАТО“ и „УРО“ от Пакет „Само за мъже“ влияят благоприятно при възпаление и хипертрофия на простатна жлеза – простатит, аденом, смущения в половата активност, както и върху мъжката полова система, бъбреците и пикочните пътища.

Особено силен е ефектът им при комбиниране със CELLFOOD® – кислороден продукт номер едно в света, носител на престижния международен Приз на Клуба на изобретателите, Atlanta, USA. CELLFOOD® използва патентованата технология на световно известният Everett Storey за „разцепване“ на водната молекула, което осигурява мощен поток от биоактивен кислород плюс 129 нутриента и то директно в клетката. Това го прави най-мощният антиоксидант, намаляващ нивата на опасните свободни радикали, считани за първопричина за дегенерация, стареене и всички болестни процеси (включително и най-мощните туморни такива).

Повече информация за КОМПЛЕКСНОТО ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕ с BIO-продукти и Кислородната серия CELLFOOD® , както и за Пакет БИО „Само за мъже“ можете да получите на www.biodoctor.org или на телефоните на Мед.център „БИОДОКТОР“:   02 950 7777, 02 950 7776, 02 950 7775, 02 952 6555.

 

 

Author Info

admin

Show Buttons
Hide Buttons
Моля почкайте...

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ако желаете да получавате информация за промоции, последни новости и съвети в природонаучната медицина можете да оставите Вашия имейл за връзка.