Без категория, Новини

Захарта образува плака в мозъка, повишавайки шансовете за Алцхаймер

Ако Ви се прииска нещо сладко, по-добре хапнете една ябълка, отколкото шоколадов или друг захарен сладкиш. Учени наскоро откриха връзката между високите нива на глюкозата в мозъка и симптомите на загуба на паметта, което може да доведе до болестта на Алцхаймер.

Мозъкът разгражда глюкозата, захарта в базисната си форма, което осигурява енергия за функционирането на мозъчната дейност. Обаче хората, чийто мозък по-трудно разгражда глюкоза, показват повече признаци на плака и уплътнения в мозъка, което е показател за болестта на Алцхаймер.

Според учените изследването е доказало значителна връзка между високите нива на глюкозата в мозъка и симптомите на болестта на Алцхаймер. Хората, чийто мозък по-неефективно разгражда глюкозата, показват по-лоши външни симптоми на деменция, като загуба на памет, която често се свързва с болестта на Алцхаймер. Тъй като изследването все още е в начални етапи, остава да се разбере защо неспособността на мозъка лесно да разгражда глюкоза води до плаки и уплътнения.

Д-р Мадхав Тамбисети от Националния институт по стареене в САЩ е изследвал мозъчни тъкани от аутопсии, събрани в Балтиморско  изследване за стареенето. Изследването е част от изследователски проект, в който се разглежда здравното състояние на хора в продължение на няколко десетилетия. Заедно с колегите си, Тамбисети изучава областите на мозъка, които са уязвими към плаки и уплътнени участъци, като фронталната и темпоралната кора, необходими за паметта и езика.

Изследователите също така наблюдават областите на мозъка, които могат да устоят на тези признаци, като малкия мозък, който е отговорен за движението, координацията и мускулната активност. Учените са установили, че индивидите с по-тежки състояния на Алцхаймер имат по-големи проблеми с глюкозата или с разграждането й, което е необходимо за производството на енергия.

Както по-ниските, така и по-високите нива на глюкозата в мозъка са свързани с по-тежки плаки и уплътнения в мозъците на хората с болестта на Алцхаймер.

 

Ричард Дж. Ходс, директор на Националния институт по стареене в САЩ, споделя, че изследователите вече са обмислили възможната връзка между начина, по който мозъкът обработва глюкозата и болестта на Алцхаймер. Той добавя: „Изследвания като това включват  нови начини на мислене за това как да се проучат тези връзки в засилващото се търсене на по-добри и по-ефективни начини за лечение или предотвратяване на болестта на Алцхаймер“.

Д-р Клеър Уолтън, ръководител на изследването в  „Алцхаймер обществото“, казва: „Връзката между това колко добре мозъкът използва глюкоза и болестта на Алцхаймер не е нова – всъщност използваме мозъчни сканирания, показващи промени в употребата на глюкоза,  за да изследваме  болестта  повече от 30 години. Това, което не е ясно обаче е дали промените в обработката на глюкозата в мозъка при пациенти с Алцхаймер или деменция, наблюдавани по време на проучването,  играе роля при възникването или влошаването на болестта, или обратното –  промените са само страничен ефект от увреждането, което вече се е появило в мозъчните клетки? Този отговор все още не е ясен.

Уолтън вярва, че революционните изследвания изучават метаболизма на глюкозата по един уникален начин, като изследват мозъчната тъкан на хора, които вече са починали, и това показва „промени в пътищата, които транспортират и използват глюкоза в мозъчните клетки“, което се случва когато Алцхаймер напредва.

Едно е сигурно- високите нива на захар водят до проблеми с паметта, появата на диабет и рак, който вирее в среда, висока на глюкоза.

Освен намаляването на количеството сладки храни в диетата си, ето и някои допълнителни съвета за това как да намалим нивата на захар в кръвта и да стимулираме паметта:

  • Упражнения – важно е да се движим ежедневно. По-добре да се качим по стълбите, вместо да използваме асансьора, или можем да направим няколко клякания докато гледаме телевизия. Движението стимулира и мозъчната дейност.

  • Пиене на повече вода – когато пием по-редовно вода това създава усещането за частично отстраняване на глада. По-разумно е да изберем една бутилка вода вместо безалкохолно или други захарни напитки.
  • Достатъчно време за сън – когато заспиваме късно, кръвната захар се увеличава. Добре е да си преценяваме времето така, че да имаме най-малко осем часа за сън всяка нощ. А ако държим електрониката извън спалнята си, няма да се изкушаваме да стоим будни до късно.

 

Следвайки тези съвети, човек може да постигне положителен ефект и да успее да намали поне донякъде опасността от натрупване на плаки в мозъка.

 

Но освен  това, има и още един особено подходящ и далеч по-сигурен начин за подпомагане и стимулиране на мозъчната дейност при положение, че захарта вече е висока и нейните нива няма как да бъдат намалени от промяната на диетата, или пък болест като рак или Алцхаймер вече са налице.

Препаратът CELLFOOD® от кислородната серия на CELLFOOD®, осигурява мощен поток от био-активен кислород и то директно в клетката.

Кислородът във въздуха намалява сериозно поради нарастващото замърсяване и изсичането на горите. Мозъкът се нуждае от кислород , за да функционира, а този продукт му дава точно това. Не случайно едни от симптомите на кислороден дефицит са именно проблемите с паметта. Продуктът не води  до пристрастяване, веществата в него са абсолютно нетоксични.

А в комбинация с биопродукта „ГИНКО“ от „БИОДОКТОР- серия ПРО ефекта върху мозъка и неговата дейност ще бъде още по-голям, защото тази хранителна добавка благоприятства мозъчните функции, паметта, централното, но и периферното кръвооросяване и др.

 Много добър ефект има и „НЕВРО“ – една перфектно подбрана  и създадена в процеса на дългогодишна работа с пациенти комбинация от ефикасни български билки.

ДИАБЕТО“ – с благоприятен ефект върху задстомашната жлеза (панкреас)

Повече информация за КОМПЛЕКСНОТО ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕ с Биопродукти и Кислородната серия CELLFOOD® можете да получите на www.biodoctor.org или да се възползвате от безплатна телефонна консултация на телефоните на  Медицински Център „БИОДОКТОР“ по-долу. Ако вашият случай е по-сериозен можете да заявите медицински преглед при Д-р Стефанов, който да определи точно Вашата диагноза, а оттам и най-подходящите като ефективност медикаменти и точната им  дозировка според вашето състояние.

Тел.: 02 950 7777, 02 950 7776, 02 950 7775, 02 952 6555.