Имам болки в гърба. Какво да правя?

Болки в гърба?

 

Почти всеки от нас или сам е изпитвал или има около себе си човек, който е изпитвал болки в гърба и гръбначния стълб. При по-възрастните хора, това може да е резултат от редица болестни проблеми, но най-често, особено при по-младите, обикновено е породено от неправилна работна поза, излишно натоварване на гърба или неправилна поза на спане. Като обръщаме внимание на тези детайли от ранна възраст,  можем да намалим много от излишното натоварване, което на по-късен етап може да доведе до по-сериозни проблеми.

 

Правилната поза 

  • Когато стоим изправени, гърбът трябва да е изпънат и да се избягва „прегърбването“
  • При правостояща поза, натоварването трябва да е разпределено поравно върху двата крака, а не върху гръбнака, както се случва ако сме наведени напред. Ако това ни затруднява да виждаме добре това което държим, по-добре е да приближим предмета по-близо до очите си, отколкото да се навеждаме към него.
  • В седнало положение, гръбнакът трябва да е изправен и да си осигурим достатъчно място за краката под бюрото и ръцете върху него, за да се чувстваме комфортно и да не чувстваме напрежение
  • Всяка повърхност, върху която работим или се храним, трябва да е на достатъчна височина, така че да е възможно да стоим изправени без това да ни създава неудобство
  • При седене на стол е добре той да бъде с облегалка, за да се подкрепя гръбнака, а краката да са стъпили здраво на земята.

 

Правилните обувки

При болки в гърба не е препоръчително носенето на обувки с токчета или с много твърда подметка, защото тогава подлагаме гръбнака на допълнителен стрес.

 

Повдигане на предмети от пода

Вместо да навеждаме само торса, за да вдигнем някой предмет, то по-добрия вариант е да клекнем изцяло с тялото си, да захванем предмета и после да се изправим плавно като повдигането  да става с мускулите на краката. Повдигането не трябва да се осъществява с натоварване на прешлените, дисковете и мускулатурата на кръста. Именно тогава се случват и механичните грешки, водещи до тежки проблеми в тази област.

 

Позата по време на сън

От изключителна важност е позата на тялото по време на сън. Правилната поза се поддържа когато матракът е достатъчно твърд, за да поддържа тялото и междувременно да поема неговият натиск (основно на седалището и раменете). Възглавницата също е от голямо значение.

 

Проблемите с гръбнака от юношеските години могат да останат трайно

Грешна е представата за това, че само възрастните имат проблеми с гърба. Всъщност доста голяма част от младежите се оплакват от същото. И най-често тя е причинена от физически натоварвания, неправилна стойка, а понякога и психологическият стрес играе роля. Но най-често проблемите с гръбнака идват от училищния живот. Неправилното седене на чина по цял ден и факта, че всяко дете е с различен ръст, а чиновете и столовете са еднакви, е един от факторите за болки в гърба.  Друг такъв е  начина, по който учениците носят училищната си раница, която в повечето случаи е прекалено тежка и натоварва гърба излишно. Тя трябва да се носи едновременно на двете рамене вместо да тежи само на едното. Липсата на движение и застойния начин на живот при юношите също е важен фактор за появата на проблеми с гърба, затова е препоръчително от ранна възраст да се практикува спорт, който да тренира и укрепва тялото.

Разбира се, когато проблеми от този тип  вече са налице поради дългогодишни натоварвания, превантивните мерки, посочени по-горе, няма да са от полза. Затова ние препоръчваме безплатна телефонна консултация на телефоните на  Медицински Център „БИОДОКТОР“. Ако вашият случай е по-сериозен можете да заявите медицински преглед при Д-р Стефанов, който да определи точно Вашата диагноза, а оттам и най-подходящите като ефективност медикаменти и точната им  дозировка според вашето състояние. Ето и имената на едни от най-често използваните – CELLFOOD® Silica, „АРТРО“, CELLFOOD® Sam-e и др. Когато се налага се прилагат и лазерни процедури, акупунктура и електроакупунктура, мануална терапия или процедури с инфралегло и кислород.

 

Author Info

admin

Show Buttons
Hide Buttons
Моля почкайте...

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ако желаете да получавате информация за промоции, последни новости и съвети в природонаучната медицина можете да оставите Вашия имейл за връзка.