ИМА ЛИ СТРЕС ВЪВ ВАШИЯ ЖИВОТ?

Реакции при стреса и как можем да се справим с тях

Ако в живота, какъвто го познаваме, нямаше никакви случващи се събития, то само тогава хората щяха да живеят спокойно, дори малко скучно. Но, уви, около нас е изпълнено със ситуации, които се натрупват и в един момент се превръщат в източници на стрес. Именно в тези моменти, когато ние се подлагаме на стреса ежедневно, тялото и умът ни са склонни да реагират по определен начин. Нашите емоционални реакции се изразяват главно в раздразнителност,  повишено напрежение или бърза промяна на настроението. И най-малките дразнения могат да ни докарат до лудост – като например малките деца, които не спират да викат, а ние точно сме се прибрали от работа. Друг пример е когато уредът се развали точно в момента, в който ни трябва, което ни докарва в състояние да искаме да се нахвърлим отгоре му.

Колата ни не иска да запали точно когато закъсняваме за работа и веднага в умът ни се поражда изкусителното желание да счупим всички прозорци и да тръгнем пеша…Освен такива помисли, умът ни може да реагира и по друг начин в по-дългосрочен план. Например апетитът ни да намалее или обратното – да прекаляваме с храната.
Тялото ни от друга страна също има своите начини да покаже, че е под стрес. Така например ще забележим, че пулсът ни се покачва, кръвното налягане също, дишането се учестява, а сетивата ни стават по-изострени. Това може да бъде  съпътствано и с някои нервни тикове. Тези симптоми са  били защитна реакция на тялото милиони години назад, като целта им е била да подпомогнат на  първобитния човек да се справи в опасни ситуации. Но днес, уви, сме склонни да ударим, да се развикаме или да счупим нещо дори и ако живота  ни не е  застрашен.

А когато такъв момент настъпи, първият начин за самоконтрол е контролираното дълбоко дишане и прекратяване на трудовата или друга дейност за няколко минути докато се успокоим.

От полза е също  и отпускането на мускулите на тялото и на лицето, както и  по-честата релаксация през деня, а не само след стресова ситуация.

 

Някои от начините за преодоляване на стреса в по-дългосрочен план, поне до известна степен, са:

1.Достатъчно количество сън – сънят е жизненоважен и при симптоми на стрес, колкото повече сън -толкова по-добре! При проблеми със заспиването е добре да се избягват чайове или кафе следобед;  тялото ни трябва да се измори физически  с някоя приятна дейност, за да може после да се насладим на спокоен и дълбок сън.

2.Приемът на жизненоважни хранителни добавки – природонаучната медицина може да предложи много възможности за лесно справяне с нежелани състояния на тялото и духа.

Препарати като CELLFOOD® Sam-eНевро“, „Гинко“, „Елеутерокок“  и други, според конкретното състояние, могат да  Ви бъдат назначени след консултация при Д-р Стефанов в Мед. Център „БИОДОКТОР“. Там можете да се запознаете с най-добрите алтернативни методи, които природата предлага.  

3. Психотерапия (психоанализа)

Това е процес на целенасочена работа за преодоляване на емоционалното и психологическо страдание на човек чрез споделяне на важни емоции и събития като се фокусира върху това как  тези преживяванията ни въздействат. Тя цели да допринесе за общото ни усещане за благополучие и за способността ни да овладяваме живота си по-ефективно като по този начин повлиява положително  нашето душевно и физическо здраве.

Освен професионална медицинска консултация е необходима и  психическа подкрепа от близък човек, на когото да споделяте по-редовно поне елементарните събития от Вашето ежедневие. Често проблемите, които таим в себе си са причина за стрес, а тяхното споделяне автоматично ги смалява – „Споделеният проблем е половин проблем“

4.Правилно хранене и тегло – при надвишаване на теглото, прибягваме до диети, които също могат да са причина за стрес. Затова поддържането на нормално тегло е препоръчително. Препоръчително е да изследвате Вашия телесен състав посредством изследването BIA (Биоелектрически импедансов анализ). Информация относно важността на това изследване можете да получите тук.

5.Физически упражнения – добре е да имате правилно планиране не само на вида двигателна активност , който е най-подходящ за Вас, но и за времетраенето и честотата на отделните тренировки.

 

„Фалшивите помощници “при справянето със стреса

Когато ежедневието ни е подложено на постоянен стрес, често можем да прибегнем към привидно по-лесните, но не по-ефективни начини за решаване на проблема – а именно тютюнопушенето, пиенето на алкохол и излишните лекарства.

Заблуждаваме се, че те ни помагат да издържим на напрежението, защото ни карат да забравим проблема, но го забравяме за много кратко време, а  след това той отново се появява и ни връхлита с още по-голяма сила.

Алкохолната и никотиновата зависимост са много често срещани при по-голямата част от населението. Хората твърдят, че не могат да се откажат от употребата им поради факта, че са под стрес, а тези субстанции им помагат. Но всъщност те само намаляват чувството за стрес, а не го премахват. Напротив – при прекратяване на пушенето или пиенето, зависимият човек ще бъде още по-стресиран и напрегнат от факта, че вече не пуши, а му се пуши една цигара, или че не пие, а така му се иска една чашка, за да се успокои.

Най-добрият съвет е човек да се опита да промени цялостно начина си на живот, защото нездравословният такъв често е основна причина за възникване на стреса, а ние дори не сме наясно, че решението понякога е толкова просто.

Author Info

admin

Show Buttons
Hide Buttons
Моля почкайте...

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ако желаете да получавате информация за промоции, последни новости и съвети в природонаучната медицина можете да оставите Вашия имейл за връзка.