Без категория, Новини

8 храни за подсилване на костите и ставите

Здравите силни кости осигуряват структурата на тялото,  защитават вътрешните органи и поддържат залавянето на мускулите. С  процеса на стареене обаче костите ни стават по-крехки, а мускулите – по-слаби. Правилното хранене може да помогне за запазване на костната и мускулната сила. Здравите и силни стави и кости подпомагат поддържането на здравословно тегло и оптимизират способността за съсирване на кръвта при нараняване.

За здрави кости тялото ни се нуждае от няколко основни хранителни вещества: калций, магнезий, калий, витамини, бета-каротин, протеини и витамин D. Калцият е минерал, който укрепва костите и зъбите, а  витамин D помага на тялото да абсорбира калция като подпомага растежа на костите. Здравословното хранене намалява вероятността за отключване на болки в ставите, възпаления, артрит и други здравословни проблеми, свързани с костите.

 

Ето и 8-те храни, които укрепват костите и стави:

  • Кисело мляко ( йогурт) – Слънчевата светлина е най-големият източник за създаване на витамин D, но някои храни, като киселото мляко, също са обогатени с този витамин.

Една чаша кисело мляко е достатъчна, за да  достави необходимата ежедневна доза калций. А именно обезмаслено, обикновено кисело мляко, което съдържа 30% калций и 20% витамин D за деня.

  • Мляко – то е най-добрият източник на калций. 240-250 мл. обезмаслено мляко ще добави 90 калории, но пък ще осигури 30% от дневната доза калций.
  • Спанак– една чаша сварен спанак съдържа 25% от препоръчителната дневна доза калций. Също така съдържа много фибри, желязо и витамин А.

  • Пълнозърнести храни– добавянето на пълнозърнести храни към диетата, като кафяв ориз, пълнозърнеста пшеница, ечемик, овес, ръж, просо, царевично брашно, киноа и др. са отлични източници на комплексни въглехидрати, фибри и витамин В, които са много подходящи и за енергийно презареждане.
  • Сирене – то е отличен източник на калций за хора, които имат непоносимост към лактоза. Има калций, заедно с витамини D, A, B12, калий, магнезий, рибофлавин, фосфор и протеини. Всички тези хранителни вещества са необходими за силни кости.
  • Сьомга – сьомгата е отличен източник на чист протеин. Укрепва както костите, така и мускулите.
  • Яйца– закуската без яйца всъщност изобщо не е закуска. Жълтъкът е източникът на всичко полезно в яйцата, включително и на калций и протеини.
  • Сусам– сусамовите семена съдържат полезни хранителни вещества за костите като калций, магнезий, фосфор и витамини К и D. Консумирането на тези семена на ден може да стане или чрез директно ядене на сусам или като се добави към салата например.

Съветите от по-горе за по-полезен хранителен режим са добър начин да започнете да се грижите за своите кости и стави. Препоръчително е обаче и предприемането и на някои по-ефикасни и сигурни мерки за проблеми с костите.

Биодоктор препоръчва иновационния продукт CELLFOOD® Silica -натурална хранителнa добавка от американската компания Nu Science corp.  CELLFOOD® Silica e предназначен основно за укрепване на костите, ставите, мускулите и съединителната тъкан. Тъканите на младия организъм абсорбират и поддържат много по-голямо количество SILICA (SiO2), придаваща на нашето тяло гъвкавост, подвижност и енергичност. Със стареенето естествената способност на организма да синтезира SILICA постоянно намалява. Допълнителното й приемане помага за поддържането  на здрави кости, стави и хрущяли, кожа, коса, зъби и венци. Допълването на диетата със SILICA може да бъде ключов фактор, който да ни помогне да се поддържаме по-здрави, значително по-млади, без болки, както и да съкратим времето за естествено възстановяване на организма. CELLFOOD® Silica съдържа лесно усвоим SiO2 и всички необходими микроелементи. Препоръчва се основни при костно-ставни проблеми, както и при активно спортуващи.

Можете да комбинирате CELLFOOD® Silica и с препарата „АРТРО“ от БИОДОКТОР- серия ПРО“ – една перфектно подбрана  и създадена в процеса на дългогодишна работа с пациенти комбинация от ефикасни български билки.

 

Повече информация за КОМПЛЕКСНО ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕ с биопродукти и Кислородната серия CELLFOOD® и в частност CELLFOOD® Silica,  можете да получите на www.biodoctor.org или  да се възползвате от безплатна лекарска консултация на телефоните на Медицинския център „БИОДОКТОР“:   02 950 7777, 02 950 7776, 02 950 7775.