TanitaДЕТАЙЛИЗИРАН КОНТРОЛ НА ТЕЛЕСНИЯ СЪСТАВ

 

БИОЕЛЕКТРИЧЕСКИ ИМПЕДАНСОВ АНАЛИЗ (BIA)

Биоелектрически импедансов анализ (BIA)     Видът на фигурата може да заблуждава!!! На тази илюстрация индивидът А и индивидът В имат еднакво тегло, а С е по-тежък и изглежда доста “по-дебел”. Но след професионален импедансов анализ на мастната тъкан на тримата се оказва, че А и С имат приемливи стойности, а В има силно завишена стойност на мастната тъкан, с което е изложен на риск за здравето си.

    Намаляването на телесното тегло може да доведе до завишаване на % мастна тъкан! Индивидите А и В имат еднаква височина и в началото на своята диета са с еднакво тегло и еднакво количество мастна тъкан. За еднакъв период от време са свалили по 6,8 килограма. Макар резултатите на пръв поглед да са еднакви, диетата на А се е състояла в това да намали приеманите дневно калории, при което е загубил основно вода и белтъчна тъкан, а % мастна тъкан се е повишил от 23,6 % на 25,7 %. При В основно се прилага препарат разграждащ мастните депа плюс правилно хранене и известна двигателна активност. Така намаляването на теглото му е за сметка на количеството мастна тъкан – от 23,5 % на 16,6 %.

   Използваният принцип за определяне на телесния състав е анализ на биоимпеданса.

       При този метод на измерване, при стъпване върху четирите електрода на платформата на професионалния медицински апарат на японската фирма “TANITA” през тялото преминава слаб ток, напълно безопасен за човека (единствено пациенти с електроимпланти, напр. пейсмейкър, правят изключение). Така се отчита съпротивлението, респ. количеството на различните видове тъкани в тялото. Допълнително се използват детайлизиращите методи Dil – D2O, Dil – NaBr и DXA. Благодарение на тази най-съвременна комплексна методика измерването на мастната тъкан и всички останали параметри вече е толкова лесно, колкото и измерването на кръвното налягане.

     Процентът телесни мазнини има своите нормални граници. Доказано е, че намаляване на високия процент мазнини автоматично намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, хипертония, диабет, рак и др. Същевременно определено минимално количество мастна тъкан е жизненоважно за ежедневните функции на организма. То пази ставите, поддържа органите, помага при температурната регулация на тялото, съхранява витамини и помага на тялото да се снабдява при оскъдно хранене. Всеки човек има нужда от мастна тъкан, за да бъде здрав и активен. Не всеки обаче знае колко е здравословното и количество.

КОНТРОЛ НА ВОДАТА В ОРГАНИЗМА

През последните години се доказа голямото значение в здравословен аспект на общата вода в тялото. Ето и нормите:

Биоелектрически импедансов анализ (BIA)

     Оптималните стойности на водата в тялото осигуряват безпроблемно функциониране на обмяната на веществата. Клетките регенерират по-добре и “стареят” по-бавно. Вероятността от отключване на каквито и да било заболявания (особено туморни) рязко намалява. Кръвта не се сгъстява, което облекчава съдовете и сърцето, а така намалява опасността от инфаркти. Всички органи, дори междупрешленните дискове се чувстват по-добре при оптимално хидратиране.

 

НИВО НА ВЪТРЕШНИТЕ МАЗНИНИ (VFAT)

     Вътрешните мазнини са мазнините вътре в коремната кухина, около важните органи в коремната област, малкия таз и перинеума. Проучванията показват, че дори теглото и телесните мазнини да останат константни, с възрастта разпределението на мазнините се променя и има по-голяма вероятност за пренасочване към коремната област (особено след менопаузата при жените).Гарантирането на ниско ниво на вътрешните мазнини намалява риска от особено тежки заболявания – сърдечно-съдови, високо кръвно налягане, диабет – тип 2 и др.

     Граници от 1 до 12 – здравословно ниво на вътрешните мазнини. (Продължете наблюденията, за да си осигурите оставане в рамките на здравословните граници.)

        Стойности над 13 показват, че имате високо или свръхвисоко ниво на вътрешните мазнини. (Обмислете промени в начина си на живот, с евентуална смяна на диетата или повече упражнения.)

     Важно: Дори и да имате ниско ниво на общите телесни мазнини, може да имате високо ниво на вътрешните мазнини. (Консултирайте се с лекар.)

 

ОСНОВЕН МЕТАБОЛИЗЪМ – Basal Metabolic Rate (BMR)

      BMR е минималното ниво на енергия, необходима на тялото за да функционира ефективно дори по време на покой (енергията в kcal (kJ) за функционирането на дихателната, сърдечно – съдовата и нервната системи, черния дроб, бъбреците и други органи). Човек изгаря калории, независимо какво прави, дори и по време на сън.

   Около 70% от изразходваните калории през деня се използват за вътрешния основен метаболизъм. Освен това, енергия се изразходва при извършването на каквато и да е дейност. Колкото по-динамична е работата, толкова повече калории се изгарят. Това е така, защото скелетната мускулатура (която заема около 40% от телесното тегло) действа като двигател и изразходва голямо количество енергия. Основният метаболизъм се влияе много от количеството мускули, които имате.

     (Ако имате по-висок мускулен метаболизъм това ще увеличи броя на изразходваните калории и ще съдейства за намаляване количеството на телесните Ви мазнини. По-ниският мускулен метаболизъм затруднява изгарянето на телесните мазнини и теглото като цяло.)

     От проучвания на здрави хора, учените установиха, че с възрастта метаболитното число се променя. Основният метаболизъм се покачва докато детето се развие напълно. След връхната точка на 16 или 17 години, започва постепенно да спада.

 

КАК АНАЛИЗАТОРЪТ НА „ТАNITA“ ИЗЧИСЛЯВА BMR

   Анализаторът „TANITA“ не използва приблизителния начин за изчисляване на BMR, представляващ стандартно уравнение, опиращо се на теглото и възрастта. “TANITA” направи задълбочено клинично проучване на съотношението BMR спрямо телесния състав, което дава много по-точно и индивидуално отчитане, въз основа на измерване на импеданса. Този метод е медицински валидиран чрез използване на индиректна калориметрия (измерване на състава на дишането).

 

МЕТАБОЛИТНА ВЪЗРАСТ

     Тази характеристика взима под внимание BMR и всички основни телесни показатели и определя възрастта, отговаряща на този вид метаболизъм. (Ако метаболитната Ви възраст е по-голяма от действителната, това е знак, че трябва да подобрите метаболизма си. Повече физически упражнения например биха изградили здравословна мускулна тъкан, което би снижило възрастта.)

 

МУСКУЛНА МАСА

     Тази характеристика посочва теглото на мускулите в организма. Мускулната маса включва скелетните мускули, гладките мускули (като сърдечните и храносмилателните) и съдържащата се вода в тях. Мускулите играят важната роля на двигател, консумиращ енергия. С увеличаване на мускулната маса се увеличава консумацията и, което спомага за намаляването на свръхвисокото тегло на телесните мазнини и здравословно отслабване.

 

ФИЗИЧЕСКИ РЕЙТИНГ

Биоелектрически импедансов анализ (BIA)

     Тази характеристика е оценка на физиката според съотношението телесни мазнини и мускулна маса в организма.

    (Когато станете по-активни и намалите количеството на телесните мазнини, рейтингът на физиката съответно също се променя. Дори и теглото да не се промени, мускулната маса и нивото на телесни мазнини може да претърпят промяна, което Ви прави по-здрави и намалява риска от заболявания.)

      Всеки човек трябва да си постави собствена цел каква физика харесва и да следва медицински програми с биологични добавки, правилно хранене и фитнес за постигане на тази цел.

 

КОСТНА МАСА

      Тази характеристика показва количеството кости в организма (ниво на минералите в костите, например калций и др.).

    Изследванията показват, че физическите упражнения и развитието на мускулната тъкан са свързани с по-силни, по-здрави кости. Костната структура няма вероятност да претърпи видими промени за кратък период от време, но е важно да развиете и поддържате здрави кости чрез балансирана диета и много упражнения. (Хора, страдащи от остеопороза или ниска костна плътност поради напреднала възраст, бременност, хормонално лечение или по други причини, може да не получат точна оценка на костната си маса. В такива случаи трябва да се обърнете към лекар за специфични изследвания.)

Биоелектрически импедансов анализ (BIA)

НЕОБХОДИМИ УСЛОВИЯ ЗА ПРИСТЪПВАНЕ КЪМ ТОЧНО ИЗМЕРВАНЕ ЧРЕЗ „TANITA“:

  • да не се допуска прекалено обилно хранене и пиене вечерта преди деня на измерването;
  • най-малко 3 часа след ставане от сън;
  • най-малко 3 часа след основни дневни хранения и прием на по-големи количества течности;
  • най-малко 12 часа след по-сериозни физически натоварвания или употреба на алкохол;
  • изпразнен пикочен мехур;
  • по възможност контролните измервания да бъдат приблизително по същото време на деня;
  • при жените да се избягва менструационния период.

Вашият коментар