Измерване на свободни радикали


ОСТАВАЙКИ ВЕРЕН НА ПРИНЦИПА СИ ДА СЛЕДВА

 СВЕТОВНИТЕ НОВОСТИ В БИОМЕДИЦИНАТА,

 „БИОДОКТОР“ ВИ ПРЕДСТАВЯ

 ПЪРВАТА В СВЕТА АПАРАТУРА ЗА БЕЗКРЪВНО ИЗСЛЕДВАНЕ НА

 СВОБОДНИ РАДИКАЛИ ЧРЕЗ АНАЛИЗ НА УРИНАТА

Измерване на свободни радикалиИзследването на нивата на свободните радикали е от изключителна важност в медицината, тъй като именно те са причина за над 70 вида твърде сериозни заболявания, начело с рак, диабет, мозъчни и сърдечно – съдови заболявания, остри хронични възпаления, бързо стареене и др.

Защо обаче досега толкова важното им определяне не е залегнало като първично и дори рутинно изследване у нас. Отговорът е много прост – досега изследването на нивото на свободните радикали в човешкия организъм беше сложна и скъпо струваща процедура навсякъде по света. Нещо повече – налагаше се вземането на кръв, което винаги е било неприятно и стресиращо за пациентите.

Но… до днес!!! Благодарение на последните достижения на науката и техниката изследването вече може да се осъществи чрез апаратен анализ на урина – нещо, далеч по-предпочитано, а и финансово значително по достъпно за всички. Този наистина революционен и от значително практическо значение метод дава възможност да се определи степента на възможните увреждания на организма – от по-леките (които се лекуват с рутинни биопрепарати) до най-тежките и скоротечни заболявания.

Образуване на свободни радикалиКои са факторите, които предизвикват образуването на свободни радикали? Те биват:

Екзогенни – от външни фактори, които са неизменна част от жизнената среда на съвременния, особено градски тип, човек. Съдържат се в храната, въздуха и водата. Особено неблагоприятни са ежедневният стрес, различните облъчвания, химическите дразнители, прекаленият калориен прием и заседналия начин на живот. Както и обратното – при прекалено спортуване се произвеждат по-голямо количество отпадни продукти. Затова то трябва да е умерено, с постепенно увеличаване на натоварването и с прием на допълнителни количества антиоксиданти.

Ендогенни – в резултат на вътрешни патофизиологични процеси.

Кооперативни – фактори, водещи до тежък за организма синергизъм с многократно надвишаващ сумарен ефект. (При тях, както и при ендогенните има задължителна необходимост от индивидуална лекарска консултация!)

Свободни радикалиКакво представляват свободните радикали и защо са толкова опасни?

По своята същност свободните радикали представляват самостоятелно съществуващи химически частици (атоми, йони, молекули или части от молекули), които притежават най-малко един свободен електрон във външните си орбити. Това ги прави нестабилни и силно реактивоспособни при пряко взаимодействие с всички молекулни компоненти на живите клетки – липиди, белтъци, въглехидрати, нуклеинови киселини и пр. Това води до структурни и функционални промени, мембранни и клетъчни дефекти, инактивация на ензими, мутации на белтъци, на клетъчни структури и дори на цели клетки, и много други сериозни метаболитни отклонения с последваща болестна проява. Разбира се организмът има своите антиоксидантни системи за защита, но те не могат да елиминират изцяло нито екзогенното, нито ендогенното образуване на свободни радикали. При прекаленото им, понякога верижно образуване (често допълнително им помагат намалените защитни сили на организма) се стига до опасния тотален оксидативен стрес – пряк участник, съпровождащ в различна степен всички болестни процеси в организма.

Получава се верига от реакции, при които свободният радикал “открадва” друг електрон от най-близката нестабилна молекула, която на свой ред се превръща в свободен радикал. И така – увреда след увреда… до безкрай. Ако не се установяват навреме тези процеси заболяванията ще се редуват, умножават и ще стават все по сериозни!

Затова е необходимо да следим нивата на свободните радикали в организма си. Като естествен продукт от протичащите в организма ни реакции, свободните радикали са неизбежни. Но както в много случаи и тук важи правилото, че дозата прави отровата.

Рискът от заболявания се увеличава многократно при съдържание на свободни радикали над определение нива!!!

Ето само някои от многото заболявания, предизвикани от високи нива на свободни радикали:

Ускорено стареене на организма, дегенерация;

– Рак;

– Тежки сърдечни и мозъчни заболявания (атеросклероза, високо кръвно налягане, инфаркт, ЛАС, мултиплетна склероза, шизофрения…);

– Диабет, панкреатит;

– Автоимунни и стомашно – чревни заболявания (Крон, гастрит, язва…);

– Артрит;

– Подагра;

– Болест на Алцхаймер, на Паркинсон, на Сьогрен, на Бехчет;

– Загуба на зрение, катаракта;

– Атопичен дерматит;

– Анемии, лесна простуда и податливост на вирусни и бактериални инфекции;

– и много други.

ОТ ДНЕС НАТАТЪК ИМАТЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗДРАВЕТО ВИ ДА ЗАВИСИ В МНОГО ПО-ГОЛЯМА СТЕПЕН ОТ ВАС!

За да не допуснете неприятните изненади, разбирайки за отключено тежко заболяване или позитивиран вече късноетапен туморен маркер!

Вече имате уникалната възможност това да се предотвратява навреме с FR скрининг за нивото на свободните радикали – безболезнено и леснодостъпно изследване и то у нас – България!

Подарете си здраве и дълголетие!

На Вас и на Вашите близки!

Ние Ви го пожелаваме и ще Ви помогнем за това!

Екипът на БИОДОКТОР

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ПРЕДИ ДА ЗАНЕСЕМ ПРОБА ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ?

1. От аптеката си набавете шишенце за урина, за предпочитане е най-големият размер. Можете да ползвате добре измито и изварено с гореща вода бурканче с капачка.

2. Пробата трябва да е от първата сутрешна урина и да бъде донесена не по-късно от 6 часа след взимането и! Ако през нощта Ви се наложи да отидете по малка нужда до тоалетната, именно това ще бъде и нужната за изследването проба, като трябва стриктно да следите за шестчасовия срок след вземането й. При очертаваща се по-голяма времева разлика по-добре отложете изследването за друг ден. Можете да избегнете това неудобство, като предната вечер не приемате течности след 19 часа. Избягвайте и сочните плодове и храни.

3. При пациенти със системно нощно уриниране се допуска изключение. Пробата се взима при първото нощно уриниране и е най-добре да се донесе в петък, когато работното ни време е от 8:00, а не от 10:00 часа.

4. При жените не е желателно да се изследват по време на месечния им цикъл. Това се прави само при спешни случаи след много добро измиване, най-добре с дамски душ.

5. Не забравяйте да ни се обадите предварително и да си запишете час. Това е за Ваше удобство!