Новини

Какво знаем и какво не знаем за парабените

Какво знаем и какво не знаем за парабените

Напоследък нова актуална тема измести модерната за ГМО от фокуса на обществото. Парабените са напът да предизвикат нова истерия както много други досега. Какво знаем и какво не за парабените? Това са химични съединения, някои от които се срещат в растенията в природата (боровинката съдържа метилпарабени, които имат бактерицидни свойства), но в промишлеността се използват синтетични. Получават се при преработката на нефт, нямат цвят, мирис и вкус. Приложението им е широко заради ниската цена и силните консервиращи, бактерицидни и фунгицидни свойства. Можете да ги срещнете в почти всички видове козметика – от паста за зъби до гримове и шампоани. На етикетите най-често се крият зад означенията Е218 (метилпарабени), Е214 (етилпарабени), Е216 (пропилпарабени).

Ефектът от изполването им е много спорен напоследък, тъй като малки количества от тях се откриват в някои туморни образувания. Това навежда някои учени на мисълта, че участват по някакъв начин в обмяната на изродените клетки. Все още не е установено обаче дали те провокират растежа им или са продукт от обмяната на веществата в тях. Едно от основните притеснения идва от факта, че парабените наподобяват хормона естроген, който е фактор на растежа при клетките на рака на гърдата. За момента това е хипотеза без сигурни научни доказателства просто защото до момента никой не е правил сериозни изследвания в тази област.

Филипа Дарбре – молекулярен биолог, твърди, че естерната форма на парабените, открити в туморите, доказва, че те са получени в резултат на нанасяне на вещество върху кожата, като например дезодорант против изпотяване, крем или спрей за тяло. Според нея резултатите обясняват защо до 60% от всички случаи на рак на гърдата са открити в едва една пета от гърдата – по-конкретно горната външна част, близо до мишницата. Тя признава, че от това изследване не е възможно да се каже дали парабените в действителност са причинили туморите, но със сигурност могат да бъдат свързвани с цялостното увеличаване случаите на рака на гърдата. Все повече млади жени заболяват от ужасната болест, а те според статистиката по-често използват дезодоранти против изпотяване. Поради това учените настояват за по-сериозни и задълбочени изследвания върху проблема. Изследване от 2004 г. на Нортуест Юнивърсити доказва, че диагнозата на рак на гърдата в по-ранна възраст е свързана с по-честа употреба на дезодоранти против изпотяване и бръснене под мишниците. „Лично аз смятам, че има голяма връзка между хигиенните навици в зоната под мишниците и рака на гърдата,“ казва имунологът д-р Крис Макграт, автор на изследване за рака на гърдата.

Дали бъдещите изследвания ще ни върнат към производството и къпането с домашен сапун като нашите баби само бъдещето ще покаже. Факт е обаче, че все повече ни заливат с токсични вещества и е трябва задължително да се мисли за превенция в тази посока.