LASER – ТЕРАПИЯ

Лазер терапия

Думата „ЛАЗЕР“, съставена от първите букви на английския израз Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation, означава усилване на светлината чрез стимулирана емисия на излъчването.  

Основният приемател на енергията на лазерното лъчение са биологичните макромолекули – предимно белтъчните полимери, изграждащи структурата на клетъчната мембрана или участващи в обмяната на веществата и метаболитните процеси в организма.

При краткотрайно въздействие върху кожата с лазерно лъчение настъпват изменения в клетките на различните кожни слоеве на мястото на попадане но фотонния поток. В резултат на настъпилите изменения в клетките на кожата (под въздействие на различните лазерни лъчения) започват да протичат различни вторични процеси, обхващащи нервните окончания, капилярите на кръвоносните съдове, акупунктурните точки и междуклетъчните субстанции и посредством нервно-вегетативни, нервно-хуморални и други механизми, влиянието на лазерното лъчение се предава навътре в организма, обхващайки по-високите системи на биологична организация. В зависимост от погълнатата енергия и степента на въздействие на мястото на поглъщането, вторичната реакция протича с различна интензивност и обхваща различни системи на организма. Под влияние именно на сложни вторични механизми в областта на поглъщането на лазерното лъчение, реакцията се изразява в няколко насоки: усилване на кръвотока, промени във възбудимостта на нервните окончания, интензификация на трансмембранния пренос на веществата, изменения в солевите съставки, промени в концентрацията на хормоните в кръвта и пр.

Установено е противовъзпалително, аналгетично и съдоразширяващо действие. Стимулират се регенерационните процеси, трофиката, еритропоезата, остеогенезата, фагоцитозата и епителизацията. Смята се, че биостимулиращото действие, създаващо по-голям приток на кислород е вследствие стимулирането на функционалната активност и трофиката на клетката и клетъчните митохондрии.

Изключително висока е терапевтичната мощ на лазерното лъчение, тогава, когато прицел на терапевтичното въздействие е меридианната система, обоснована от традиционната китайска медицина. Тази терапевтична методика се нарича лазерпунктура. Нейни предимства са абсолютната стерилност, атравматичност, безболезненост и спестяване на време при възвръщането на биоенергетичния баланс.

Разбира се, лазерната терапия се прилага и върху по-значими площи, били те за въздействие върху кожни заболявания или по-големи по обем рефлекторни кожни зони (например зоните на Захарин – Хед).

Лазерните лъчи имат възможността (разбира се, според техните характеристики) да проникват и на значима дълбочина в човешкото тяло. Това ги прави първостепенно средство за терапевтично въздействие измежду другите терапевтични апарати, функциониращи с преформирани физикални фактори, при лечението на различни дълбочинни възпалителни заболявания, като например остеоартритни процеси и други. Особено ефикасен е лазерния фонендоскоп (лазерна слушалка), който ни позволява веднага след прецизно откриване на всякакви възпалителни изменения на белите дробове, моментално лазерно въздействие върху същите с отличен терапевтичен ефект.

,

LASER СРЕЩУ АЛЕРГИЧЕН РИНИТ

Биодоктор прилага най-новото в терапията на страдащите от това изключително неприятно заболяване. Медицинският център разполага с два високотехнологични лазерни апарата за лечението на ринит – Модел № TI-816-9 и Модел № TI-816-4B, отличени съответно със златен (2014 Taipei Int’l Invention Show & Technomart GOLD MEDAL AWARD) и бронзов (2010 Taipei Int’l Invention Show & Technomart BRONZE MEDAL AWARD) медал за Международни изобретения. Приложението им води до облекчаване на симптомите на запушване на носа, намалява хремата, сърбежите в носа и кихането. Особено важно е, че процедурите са безболезнени, тъй като се извършват по неинвазивен начин.

Модел № TI-816-9

Модел № TI-816-9

Модел № TI-816-4B

Модел № TI-816-4B

,

,

,

,

/

,

,

,

,

,

 

,

Заболяването ринит представлява възпаление на носната лигавица, което може да бъде предизвикано от различни причинители.

Ринитите биват основно алергични и инфекционни. Има и други по-редки видове, които се предизвикват от други причини.

Въздушнопреносимите алергени са най-честата причина за алергичните ринити. Най-общо има 3 вида алергени:

  • Indoor – алергени – главно домашни кърлежи, домашни животни, насекоми или някои други от растителен произход
  • Outdoor – алергени – включва полени и плесени
  • Професионални алергени – от специфична работна среда

Основните симптоми на алергичния ринит са:

  • Кихане – често многократно, особено при сезонния алергичен ринит
  • Сърбеж в носа, очите, небцето и ушния канал
  • Запушен нос – доминиращо при целогодишния алергичен ринит
  • Секреция – водниста при сезонния и слузеста при целогодишния алергичен ринит (среща се и т.нар. „задна хрема“)

Най-честите усложнения при алергичен ринит са:

  • Серозен отит на средното ухо – среща се най-често при деца. Свързан е с повишена секреция и оток на евстахиевата тръба
  • Загуба на слух
  • Хроничен синузит – среща се при болни от целогодишен алергичен ринит (и неалергичен ринит). Проявява се с постоянна секреция от носа, суха кашлица (особено нощем), болка в областта на засегнатия синус, главоболие, субфебрилна температура и др.

По-редки, но пък значително по-сериозни са тежките усложнения, обикновено при запуснати случаи или такива с доста по-нисък имунитет.

Hronicheskij-rinit

В България, според последните проучвания, честотата на алергичен ринит е изключително висока – 18,2%.

Боледуват главно подрастващите и младите хора, като пикът е между 10-20 годишна възраст. След 50 години честотата рязко намалява. Във възрастта до 20 години преобладава мъжкият пол, а след това честотата се изравнява.