Новини

Актуализация на рака: Ноември 2023 год.

   Много изследвания за нови терапии срещу рак се фокусират върху клетъчните механизми, които играят роля при образуването и прогресията на ракови клетки, и как те могат да бъдат манипулирани по начин, който в крайна сметка да е от полза за пациента.

   Ето няколко такива проучвания, включително едно, което изследва как метастазните ракови клетки биват създадени и как да бъдат унищожени.

   Метастазите възникват, когато раковите клетки се разпадат и преминавайки през тялото се размножават в нови области. Това разпространение на клетки създава значителни предизвикателства за онколозите, които се опитват да локализират и унищожат туморите.

Автофагия и рак

   Изследователите зад това проучване изследват естествен процес, наречен „автофагия“, при който увредените компоненти на метастазните ракови клетки се разграждат и „рециклират“. Учените са се опитали да изключат активността на клетъчните структури, наречени лизозоми, които са замесени в автофагията. Когато са го направили, откриват, че раковите клетки не са в състояние да оцелеят в процеса на метастазиране.

   Испанско-американски екип, който използва компютърен модел, за да проучи как подобрители на РНК (ЕРНК) са засегнати от промените в тяхната среда, наскоро идентифицира друг метод за отслабване на раковите клетки.

   „Тази работа все още е много академична“, признава съавторът на изследването Микел Дуран-Фригола, „но вярваме, че някои от идентифицираните цели са готови да бъдат тествани на животни, като по този начин ни позволяват да се преместим в по-напреднали предклинични етапи от процеса“.

Wnt протеини и цитонеми

   Скорошно проучване идентифицира клетъчен механизъм, който се надява, че авторите могат да допринесат за значителна промяна в лечението на рака. Това проучване изследва ролята, която Wnt протеините – протеини, които контролират разпространението на клетките – играят в развитието на рака. 

   Изследователите вече знаят, че процес, включващ тези протеини, наречен Wnt singaling, дава възможност на клетките да се разделят и че когато този процес се обърка, може да доведе до делене на злокачествени клетки, което води до рак. Установено е, че издатините на клетките, наречени цитонеми, са включени в сигнала на Wnt и че процесът може да бъде прекъснат чрез предотвратяване на формирането на цитонемите.

 

   Вярва се, че нови терапии, насочени към образуването на цитонеми, могат да бъдат ефективни срещу рака.

Приспиване на Рака

 Бихте ли казали, че поставянето на раковите клетки „в спящ режим“ би било ефективно? Очевидно е така, според изследователи от Австралия, развиващи нов клас съединения, които изглежда блокират активността на раковите клетки.

   Авторката на изследването Ан Вос, от института „Валтер и Елица Хол“ в Парквил, Австралия, обясни как съединенията инхибират KAT6A и KAT6B, които са два белтъка, свързани с някои видове рак.

….„Вместо да причинява потенциално опасно ДНК увреждане“, казва тя, „както химиотерапията и радиотерапията правят, тази нова група противоракови лекарства просто поставя раковите клетки в постоянен сън. 

 Този нов клас съединения спира рaзпространението на раковите клетки, като изключва способността им да задействат началото на клетъчния си цикъл. Техническият термин е клетъчно стареене. Клетките не са мъртви, но вече не могат да се разделят и  размножават. Без тази способност, раковите клетки действително  спират жизнения си път.“

 Тя продължава: „Все още трябва да се положат усилия, за да се стигне до момент, когато може да проучим въздействието на този клас лекарства върху хора с онкологични заболявания. Обаче нашето откритие предполага, че тези медикаменти могат да бъдат особено ефективни като вид обединяваща терапия, или предотвратяващи рецидивите след първоначалното лечение. „

А знаете ли какво представляват Sprouty 1 и 2?

  Освен че намират начини да се използват слабостите на рака на клетъчно ниво, някои изследвания за рак, които са докладвани този месец, са изследвали как естествените защитни механизми на организма могат да бъдат по-добре подготвени в борбата с рак.

    Едно проучване, например, установи, че имунните клетки са по-ефективни при атака на ракови клетки, ако две закръглени ключови молекули, наречени Sprouty (Spry) 1 и Spry 2, са заличени. Изтриването на гените, отговорни за тези молекули, подобрява оцеляемостта на CD8 Т клетките, които са мощно оръжие на имунната система за справяне с вируси и бактерии. Освен че CD8 Т-клетките са по-силни в лицето на раковите клетки, отстраняването на тези гени също позволява на CD8 Т-клетките да „запомнят своите несгоди в битките срещу рака“.Така че, ако тялото отново срещне тези клетки в бъдеще, имунната система е по-бърза и по-ефективна при реагиране на заплахата.

  Учените твърдят: „Нашите открития биха подпомогнали подобряването на бъдещото инженерство на ТАН-Т клетки срещу тумори. Това би могло да се използва в комбинация с техниката за редактиране на генома като CRISPR, която би премахнала молекулите Sprouty 1 и 2 от клетките, за да ги направят по-ефективни. „

Подобрители на РНК (ЕРНК)

   Изследователите от Калифорнийския университет в Сан Диего също неотдавна проучиха как някои гени поддържат развитието на рака. Те разкриха, че парчетата ДНК, наречени подобрители на РНК (ЕРНК), които преди това са били считани от учените за нямащи функционална цел, съдържат „инструкции“ за създаване на молекули, които помагат раковото разпространение. Проучването установи, че eRNA поддържат гени, промотиращи тумори, „активирани на високи нива“, но тези гени стават по-малко изразителни, когато eRNAs са изчерпани.

   „Взети заедно“, заключават авторите, „нашите открития са в съответствие с възникващата идея, че еRNAs са функционални молекули, а не просто отражение на активиране на усилвател или просто транскрипционен шум“.

Как да накараме рака да се самоунищожи?

   Разгледахме проучвания, които се опитаха да спрат раковите клетки да се разделят, да отслабят рака и да го поставят в „спящ режим“, но едно изследване проучва как да накараме рака да се „самоунищожи“, както казват неговите изследователи.

   Екипът идентифицира химическо съединение, което прекъсва доставянето на клетъчна енергия, необходима за оцеляване, към злокачествени клетки при мишки със силно агресивен тип мозъчен рак, наречен глиобластом.

Енергозахранването на раковите клетки се състои от малки органели, наречени митохондрии. Учените открили, че съединение, наречено KHS101, не позволява на митохондриите да превърнат хранителните вещества в енергия за клетката и така ефективно убиват глиобластомните.

   Изключителното е, че учените твърдят, че този подход е ефективен при лечението на пълната гама от генетични вариации на глиобластомните клетки.

 „Това е първата стъпка в един дълъг процес! Нашите открития проправят пътя за разработчиците на лекарства да започнат да разследват употребата на това химично вещество. Надяваме се, че един ден ще спомогне за удължаване живота на хората.“, обясняват проучващите.

Защо слоновете са по-малко податливи на рак?

 

Това адекватен въпрос ли е?!

Да!

  Слоновете са по-малко податливи на рак от хората и едно друго проучване предлага обяснение.

   Учените по-рано са открили, че слоновете имат най-малко 20 копия на ген, наречен p53, който потиска туморите, в сравнение с единственото копие на този ген, което хората и повечето други животни носят.

В новото проучване изследователите установиха, че p53 съдържа „псевдоген“, наречен инхибиторен фактор за левкемия 6 ( LIF6 ), който има способността да „възстанови живота си“ и да реактивира.

   Когато се реактивира, LIF6 престава да бъде псевдоген и започва да атакува и убива повредената ДНК. Подобно на предишното проучване, което разгледахме, LIF6 прави това чрез пробиване на мембраните на митохондриите на засегнатите клетки, карайки ги да гладуват за енергия и по този начин предотвратява от потенциално раково заболяване.

   Авторите се позовават на LIF6 като “ герой на зомбита“, тъй като този източник на гени, който някога е изчезнал, изглежда е датирал  преди 30 милиона години.

   Според тях „този мъртъв ген се връща към живота, защото е от полза, защото действа в отговор на генетични грешки, причинени при поправката на ДНК.“

 ​​  „Да се ​​отървем от тази клетка може да предотврати последващ рак“.

  Надяваме се, че сте намерили това обобщение на скорошни проучвания срещу рак за важни и полезни.

  Остава горещо да си пожелаем бързото им въдворяване в практиката под формата на издържани медицински модели на терапия!

  Ще се опитаме да следим и да Ви предоставяме всички публикувани по-надеждни актуални проучвания и методи на терапия срещу туморните заболявания.

Екипът на БИОДОКТОР