Общи условия

Тези Общи условия уреждат взаимоотношенията между Продавача и Потребителите (клиентите), които ползват електронния магазин www.biodoctor.org за покупка на стоки. С натискането на обект, картинка, линк (различен от този на Общите условия) или бутон, разположен на уебсайта www.biodoctor.org cе счита, че Вие приемате или сте съгласни с описаните по-долу Общи условия. Настоящите Общи условия са съобразени с изискванията на Закона за защита на потребителите (ЗЗП), както и с другите нормативни актове, действащи в Република България.

1. ДЕФИНИЦИИ 

„ПРОДАВАЧ” е търговец, който продава свои стоки чрез електронния магазин www.biodoctor.org. Продавачът е лицето, с което Потребителят сключва договор за продажба от разстояние на конкретна стока в електронния магазин.

„ПОТРЕБИТЕЛ” e дееспособно лице, което се е съгласило с настоящите Общи условия във връзка със заявяването и закупуването на предлаганите чрез електронния магазин стоки.

„ЕЛЕКТРОНЕН МАГАЗИН” е Интернет сайтът www.biodoctor.org, който служи като виртуална платформа за предлагане на стоки за продажба и за постигане на съгласие между ПРОДАВАЧ и ПОТРЕБИТЕЛ за покупко-продажба на конкретна стока (артикул).

„БИОДОКТОР” е търговското дружество “БИОДОКТОР” ЕООД, ЕИК: 131027092, със седалище в град София, ул. „Виктор Григорович“ No7, което създава и поддържа електронния магазин и определя настоящите Общи условия, при които се продават стоките. „БИОДОКТОР” ЕООД има пълните права едностранно да променя съдържанието на Интернет сайта, както и начините на достъп до него.

„ПОРЪЧКА” е направената от Потребител заявка към електронния магазин за покупка на една или повече конкретни стоки (артикули). Поръчката се опакова и изпраща по куриер към предварително посочен в поръчката от Потребителя адрес, след като бъде одобрена по имейл или телефон. Одобрението по имейл става с изпращане на имейл (електронно писмо) за потвърждение. Одобрението по телефон става след обаждане от служител на онлайн магазина за потвърждение.
„ДОГОВОР ЗА ПРОДАЖБА” е сключеният от разстояние чрез настоящия електронен магазин договор за покупко-продажба на стока между Продавач и Потребител.

„КУРИЕР” е търговец, който физически доставя закупената стока до посочен от Потребителя адрес и работи при изискванията на Закона за пощенските услуги.

„БРОШУРА / ИЗВЕСТИЕ” са електронни информационни съобщения, отнасящи се до продавани в електронния магазин стоки през определен период от време, които може да са поместени на Интернет страницата, а може и да се изпращат по електронната поща на Потребител.

2. УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ЕЛЕКТРОННИЯ МАГАЗИН

2.1. Разглеждането на електронния магазин www.biodoctor.org е напълно свободно и достъпно от всички точки на света. Доставки се извършват на територията на цяла България. За заявки от чужбина моля да се свържете с Биодоктор на тел: +359 2 950 7777, +359 883 545 888 в рамките на работното време на фирмата.

2.2. Пазаруването от електронния магазин www.biodoctor.org може да става с или без регистрация с парола и електронна поща (e-mail) или име на получателя, имейл, телефон и адрес за доставка. Регистрирането е напълно безплатно и става като се попълни формата за регистрация. Регистрираните и нерегистрираните клиенти имат еднаква възможност да се ползват от всички услуги на магазина.

2.3. Регистрираните Потребители трябва да посочат e-mail и парола, лични данни и адрес за доставка. Нерегистрираните Потребители трябва да посочат e-mail, лични данни и адрес за доставка.

2.4. „БИОДОКТОР” е регистриран администратор на лични данни по смисъла на Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД) и има правото да събира, обработва и ползва личните данни на своите потребители с оглед нуждите на електронния магазин, като същевременно има задължението да опазва в тайна тези лични данни, да не ги използва за други цели, нито да ги предоставя на трети лица, с изключение на Продавачите в магазина.

2.5. В електронния магазин www.biodoctor.org на всяка стока е посочена цената, основните характеристики на стоката и допълнителна информация, целяща подпомагането на направата на информиран избор при покупката на продукта.

2.6. Всички посочени на сайта цени са в лева с включен ДДС.

2.7. На страницата до всеки продукт стоят бутони „Купи“ и бутони „-“ и „+“ за определяне на количеството, което Потребителят иска да поръча. Количеството може да бъде определено и чрез директно вписване на броя в полето между бутоните „-“ и „+“. Натискането на бутон „Купи“ записва избрания продукт във виртуална пазарска кошница на Потребителя. Чрез натискане на бутон „Преглед на количката“ потребителят може да разглежда съдържанието на виртуалната пазарска кошница, да добавя нови продукти или да премахва тези, които не желае. След натискане на бутон „Поръчка“ се появяват данните на клиента, данните за доставка и повторен преглед на виртуалната пазарска кошница. За финализиране на поръчката се попълват полетата с данни за доставка. Със символ * са отбелязани задължителните полета. Необходимо е да се отбележи, че Потребителят е запознат с общите условия и да натисне „Поръчай“.

3. ПОРЪЧКА НА СТОКИ

3.1. За да се направи поръчка до електронния магазин, Потребителят трябва да посочи:

3.1.1. валиден адрес на своята електронна поща;

3.1.2. вярно попълнен адрес за доставка на стоката и фактуриране;

3.1.3. вярно попълнени данни за контакт – две имена, телефонен номер.

3.2. Поръчката се активира, т.е. заявява се до електронния магазин чрез натискане на бутон „Поръчка“ – намиращ се под данните за доставка на поръчката, който бутон се появява, след като първо е добавен в кошницата поне един продукт и е натиснат първият бутон „Купи”.

3.3. При успешно направена поръчка, Потребителят получава потвърждение на поръчката чрез електронно писмо на посочения от него имейл адрес и/ или обаждане от оператор на посочения от него мобилен телефонен номер. В потвърждението по имейл се посочва поръчаната стока, номерът на поръчката, датата и часът, в който е направена поръчката. При успешно направена поръчка на посочения телефонен номер Потребителят получава обаждане от оператор с информация за номера на поръчката и до колко работни дни ще се извърши доставката.

3.4. В случай, че поръчаната стока не е в наличност, консултантът уведомява Потребителя. Ако Потребителят не се съгласи поръчката да се отнесе за друга стока, поръчката може да бъде анулирана.

3.5. Поръчки в електронния магазин www.biodoctor.org се приемат 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

3.6. Работното време на консултантите на онлайн магазин www.biodoctor.org е:
В работни дни от 10:00 до 17:00 часа.
Почивен ден: събота, неделя и официални празници.

3.7. Поръчки, получени без коректни данни на купувача (Потребителя) или липсващи такива, се анулират, ако Прoдавачът не получи коректните данни до 48 часа след постъпването на поръчката. Такива поръчки получават статус „ОТХВЪРЛЕНА”, поради невъзможност да бъдат изпълнени.

3.8. Потребителят може да откаже направена поръчка, без да е необходимо да упоменава причини за отказа. Ако поръчката вече е изпратена, Потребителя е длъжен да заплати всички транспортни разходи по изпращането и връщането на стоките.

3.9. Отказ на поръчка може да се направи на телефон +359 883 545 888. За да е валиден отказът, Потребителят трябва да предостави: номера на направената поръчка, телефонния номер, оставен в поръчката, двете си имена, с които е регистриран в сайта, имейл адреса (електронната поща), с който е регистрирана поръчката, цената на поръчката.

4. ДОСТАВКА НА ПОРЪЧАНИ СТОКИ

4.1. След като в www.biodoctor.org постъпи поръчка от Потребител, автоматизираната система на електронния магазин уведомява Потребителя с имейл. Обработката на пратката се потвърждава чрез обаждане от оператор, което Потребителя получава на телефонния номер, който е посочил при подаване на поръчката.

4.2. Доставка се прави само на успешно приети поръчки.

4.3. Доставка на поръчани стоки не се извършва в неделя и в официални празници.

4.3.1. Обикновена доставка – в срок до 4 (четири) работни дни от момента на потвърждаването на поръчката. Обикновено пратката пристига до един-два работни дни, но малки населени места е възможно да бъдат обслужвани от съответната куриерска фирма само един път седмично.

4.4. Продавачите в електронния магазин използват за доставки основно куриерските фирми „Спиди“, „ОК(окей) Експрес“ и „Европът“, като обичайните часове за доставка са от 9.00 до 18.00 часа.

4.5. Доставката се извършва до точно посочен от Потребителя адрес (независимо дали жилищен или служебен) или до офис на куриерска фирма.

4.6. Цените за доставка са описани в раздел ДОСТАВКА НА ПОРЪЧАНИ ПРОДУКТИ и са по тарифите на конкретната куриерска фирма.

4.7. Всяка пратка е застрахована.

4.8. Ако Потребителят не осигури достъп и условия за предаване на стоката на посочения адрес в посочения срок, Продавачът се освобождава от задължението да изпълни заявената доставка. При отказ на стоки транспортните разходи са за сметка на Потребителя и в двете посоки, като той е длъжен да уведоми и заплати сумата на приходящия куриер.

5. ПЛАЩАНЕ

5.1. Заплащането на поръчаната стока може да се извърши по два отделни начина, като независимо от избрания начин на плащане, сумата за заплащане е една и съща.

5.1.1. С „наложен платеж” – плащането става единствено в брой (кеш, а не с банкова карта) на куриера при доставката или в посочения куриерски офис;

5.1.2. С банков превод на банкова сметка: IBAN BG66UBBS80021009373310, BIC UBBSBGSF, ОББ  –  за „Биодоктор“ ЕООД. При избиране на този начин на плащане е необходимо Потребителят да упомене в основанието за плащане в платежното нареждане номерът на поръчката и имената на получателя, както те са подадени във формата за заявка. Обработка на пратки, заплатени по банков път, се извършва след потвърждение, че транзакцията е изпълнена.

5.2. За всяка поръчана стока потребителят трябва да заплати цената, която е обявена в електронния магазин към момента на поръчката. Цената на всяка стока може да се променя динамично.

6. ОТКАЗ ОТ ДОГОВОРА. РЕКЛАМАЦИЯ

6.1. Потребителят има право на рекламация само в момента на получаване на стоката, отваряйки пратката в присъствието на куриера, за което се съставя протокол. Във всички останали случаи рекламацията не може да бъде уважена.

6.2. Рекламация се приема само ако Потребителят върне стоката с ненарушен вид и етикет.

6.3. При отказ от договора, ако Потребителят е заплатил стоката, му се възстановява платената сума за върнатата стока по посочена от него банкова сметка в срок от 15 /петнадесет/ дни след връщането на стоката. Суми не се възстановяват, докато Потребителят не върне стоката заедно с придружаващите я платежни документи. Ако стоката не бъде върната в срока по т.6.1, отказът от договора не произвежда действие.

6.4. Рекламация се прави, когато закупената стока не съответства на договореното между страните по договора за продажба. Несъответствието в договореното между страните може да се изразява в:

  • производствени дефекти на стоката;
  • констатирани липси на части от стоката;
  • изпратена е грешна стока, различна от поръчаната;
  • повреда на стоката при транспортирането.

6.5. Рекламацията може да се предяви пред БИОДОКТОР на телефон +359 883 545 888, като едновременно с това Потребителят трябва да върне стоката на куриера приносител, за което се съставя протокол.

6.6. При рекламация Потребителят може да избере замяна на конкретния артикул за същия без дефекти или връщане на стоката срещу възстановяване на платената сума. Консултант на електронния магазин може да предложи замяната на артикула да е със съвсем друг артикул при изравняване на цените или Потребителят доплаща, ако другият артикул е по-скъп, или се предлагат два артикула за същата цена, или на Потребителя се възстановява разликата между заменения и новия артикул, ако цената на новия артикул е по-ниска от платената от Потребителя цена.

6.7. Връщането на стоката при рекламация, в случаите извън фабричен дефект или повреди при транспорта, се осъществява при следните условия:

  • Запазен добър търговски вид;
  • Неразпечатана опаковка;
  • Запазена оригинална опаковка и етикет.

6.8. Връщането на стоката може да се направи на адрес посочен върху товарителницата, с която Потребителят е получил поръчката.

6.9. При замяна на стоки транспортните разходи са за сметка на Потребителя и в двете посоки, освен ако замяната се е наложила по вина на електронния магазин или на Продавача. В случай, че клиентът желае да замени или върне продукт, това може да стане единствено с куриерските фирми Спиди, Окей експрес и Европът.

7. УСЛОВИЯ ЗА КОПИРАНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ

7.1. Цялата информация, публикувана в сайта www.biodoctor.org, е собственост на „Биодоктор”, в т.ч. снимки и описания на артикули. Електронният магазин дава право на собственици на други сайтове и потребители да публикуват връзки към онлайн магазин www.biodoctor.org.

7.2. Забранява се копирането на текстове от www.biodoctor.org и поставянето им в други уеб сайтове и онлайн магазини без писмено съгласие на „Биодоктор” или да се цитира източникът, като се постави следният текст: „Източник: онлайн магазин www.biodoctor.org”.

8. ОТГОВОРНОСТ

8.1. Отговорност за недостатъци на стоката, за изпълнение на договора за продажба от разстояние, както и за възстановяване на платени суми, носи съответният Продавач на стоката. Той е длъжен да предостави заедно със стоката и информация на хартиен носител, която да спомогне Потребителя при упражняване на правата му.

8.2. „Биодоктор” не носи каквато и да е пряка отговорност за изпълнението на договора за продажба от разстояние, освен когато има такива уговорки със съответния Продавач или когато се касае за връщане на стока и възстановяване на суми.

8.3. „Биодоктор” не носи каквато и да е отговорност пред трети лица, ако такова лице сметне, че публикувана на електронния магазин информация нарушава нечии авторски права или други права на интелектуалната собственост.

9. БРОШУРИ И ИЗВЕСТИЯ

9.1. Когато Потребител се регистрира в електронния магазин, като създаде Профил на Интернет страницата, приемайки Общите условия, той се съгласява да получава на електронната си поща и на мобилния си телефон брошури и/или известия от „Биодоктор”, както и съобщения относно поръчки на стоки и потвърждения за промяна на неговите данни.

9.2. Потребителят може да се откаже от получаване на брошури и/или известия на електронната си поща и на мобилния си телефон по всяко време чрез свързване с „Биодоктор” на посочения имейл biodoctor@biodoctor.org с изрично искане за неполучаване на брошури и/или известия.

9.3. Ако след направен отказ от получаване на брошури и/или известия, Потребителят направи поръчка, счита се, че отново се е съгласил да получава брошури и/ или известия.

9.4. „Биодоктор” си запазва правото да избира към кого да изпраща брошури и/ или известия, както и да премахне от своята база данни Потребител, който е дал своето съгласие да получава брошури и/ или известия.

9.5. „Биодоктор” включва в брошурите и/ или известията само рекламна информация отнасяща се до продавани в магазина стоки и услуги.

10. ОБРАТНА ВРЪЗКА

10.1. Всеки Потребител може да осъществи обратна връзка с „Биодоктор”, за да поставя въпроси, да прави предложения и да получава информация.

Връзка може да се осъществи на посочените имейл адреси в сайта, на телефонен номер +359 883 545 888, +359 2 950 7777 и чрез електронната поща biodoctor@biodoctor.org.
10.2. „Биодоктор” е администратор на интернет сайта и съответно на полето за мнения и обсъждания, като в изпълнение на тази функция може да премахне всякакви нецензурни и обидни квалификации, нарушаващи морала и добрия тон.

Настоящите Общи условия са приети от управителя на „Биодоктор“ ЕООД и последната промяна в тях е от 15.02.2022 г.